Wat zijn buyer persona’s en waarom heb je ze nodig?

CastaNovumBlog, Marketing strategieLeave a Comment

Buyer Persona by CastaNovum

Waarschijnlijk heb je de term ‘Buyer Persona’ weleens voorbij zien komen, maar zie je het nut er nog niet van in. Toch wordt deze marketingtool veel gebruikt in zowel de B2C als in de B2B branche. Het maken van een buyer persona dient om de focus van marketing- en communicatieactiviteiten te leggen op de consument. Met behulp van ‘Sporty Jane’, ontworpen door onze eigen designer, leggen wij het concept uit!

Wat is een buyer persona?


Het idee is simpel; een buyer persona is een omschrijving van jouw ideale klant op basis van marktonderzoek en klantendata. Het is als het ware een afspiegeling van overeenkomstig koopgedrag gegoten in een fictief personage. Door deze zo gedetailleerd mogelijk te omschrijven, is het makkelijker om content te ontwikkelen die de (potentiële) doelgroep aanspreekt. Dit vergroot de kans dat ze gebruikmaken van jouw product of dienst.

Sommige merken maken zelfs gebruik van meerdere buyer persona’s. Dit is logisch aangezien je vaak meerdere producten en/of diensten aanbiedt. Maar zelfs als je maar een enkel product aanbiedt, dan kun je gebruikmaken van meerdere persona’s. Bij het gebruiken van persona met sterke karaktereigenschappen en interesses merk je meteen al dat een personage als het ware gaat leven.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld een product voor mannen dat in de winkel te koop is. Enerzijds heb je een groep mannen die alleen wonen. Deze mannen doen hoogstwaarschijnlijk hun eigen boodschappen en die kun je dus direct aanspreken. Anderzijds zijn er natuurlijk ook mannen die samenwonen met hun vriendin. In dit geval heet de vriendin Jane en vindt zij uiterlijk erg belangrijk. Zo belangrijk dat zij ruim vijf keer per week in de sportschool te vinden is. Zij heeft een hele andere benadering nodig, want waarschijnlijk moet je Jane er ook van overtuigen dat het product goed werkt. Op weg naar huis haalt zij meestal de boodschappen en moet het product dus ook daadwerkelijk in het winkelmandje leggen. Je hebt in dit geval dus voor één product al drie buyer persona’s die je kunt uitwerken; de single man, de gebruiker en Sporty Jane.

Waar zijn buyer persona’s goed voor?


Het ontwikkelen van een buyer persona kost tijd, dus welke voordelen biedt het jou als ondernemer?

1. Het dient als een tool
Bij het ontwikkelen van een marketingtool kun je terugvallen op de buyer persona. Heeft ‘Sporty Jane’ wel zin om op Instagram foto’s te delen onder de door jou bedachte hashtags? En maakt zij überhaupt gebruik van dit platform? Past jouw marketingcampagne dus binnen het leven van de omschreven buyer persona?

2. Het begeleiden van content
Een buyer persona omschrijft de overeenkomende interesses van jouw ideale klant. Rondom deze interesses kun jij onderwerpen verzinnen om over te schrijven. Zo is het bijvoorbeeld heel erg waarschijnlijk dat mensen die veel in de sportschool staan ook bezig zijn met hun voeding en uiterlijk. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat blijf je altijd houden.

3. Het blootleggen van struikelblokken
Je komt erachter waarom mensen gebruikmaken van een bepaald product en wat een dealbreaker zou kunnen zijn. Door deze struikelblokken bloot te leggen, kun jij hierop inspelen.

4. Het identificeren van gebruikte kanalen
Je komt erachter hoe ‘Sporty Jane’ aan informatie komt. Door deze kanalen in te zetten, weet jij zeker dat je op de juiste plaats en tijd communiceert. Houd hierbij rekening met een mix van online en offline kanalen. Hieronder geven we een versimpelde voorbeeld van informatievergaring.

Sporty Jane zat samen met haar man op de bank televisie te kijken toen ze het product voor het eerst zag. Over de werking was ze eerst nog een beetje sceptisch, maar later hoorde ze sportmaatjes praten over het product. Dit heeft ervoor gezorgd dat Jane toch het product wilde uitproberen.
Fasen in koopproces

5. Een unieke benadering
Iedereen als doelgroep is natuurlijk nooit een goed idee. Wedden dat jouw directe concurrent niet dezelfde buyer persona maakt als jij? Door een fictief persoon te creëren focus je in de communicatie op een unieke groep mensen.

6. Het bouwen van een storyline
Nagaan welke stappen jouw doelgroep maakt gedurende het aankoop- en gebruiksproces is veel makkelijker als je uitgaat van één persoon in plaats van een hele groep. Stel je neemt Jane als buyer persona dan zou je al haar stappen kunnen volgen en daar jouw marketingstrategie op aan kunnen passen.

7. Het creëeren empathie
Een omschreven persoon is eenvoudiger te begrijpen dan een vage doelgroep. Hierdoor kun je jezelf ook weer makkelijker inleven in de emoties en gedachtegang. Je snapt daardoor beter waarom iemand een bepaalde keuze zou kunnen maken.

8. De basis voor communicatie en marketing
Uiteindelijk dient een buyer persona als basis voor de gehele contentstrategie die ervoor zorgt dat mensen zich aangesproken voelen en uiteindelijk jouw product of dienst willen kopen.

Het ontwikkelen van een buyer persona is dus een belangrijke tool om gegronde marketing- en salesbeslissingen te maken. Het dient als een handvat die je er bij veel vraagstukken bij kunt pakken. In onze volgende blog gaat Daniëlla Weber verder in op de 9 onderdelen van een buyer persona.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *