SEO: 10 veelgestelde vragen over zoekmachine optimalisate #deel 2

CastaNovumBlog, Marketing strategieLeave a Comment

FAQ 10 vragen over SEO & algoritmes

Vorige week behandelden we de eerste 10 veelgestelde vragen over zoekmachine optimalisatie. Zo kon je lezen wat SEO precies is en meer leren over de basiselementen. Vandaag gaan we dieper in op algoritmes, Google penalties en White Hat SEO.

#1 Kan CastaNovum Marketing ons op nummer 1 in de zoekmachines krijgen?

Nee die garantie kunnen we niet bieden. Iedereen wil op nummer 1 staan en het is niet mogelijk om deze positie te kopen of op een andere manier te garanderen. Je kunt de website wel optimaliseren voor SEO zodat de kansen op hoge zoekresultaten hoger zijn. Uiteindelijk gaat het om de gebruikersvriendelijkheid van de website en het algoritme van de zoekmachine.

Let op: is er een bedrijf die een nummer 1 positie garandeert, dan moet je snel verder zoeken naar een andere partij om mee samen te werken.

#2 Wat is een algoritme?

Een zoekmachine algoritme is een systeem en functie om te bepalen welke zoekresultaten getoond moeten worden op basis van bepaalde zoekwoorden. Tegenwoordig worden de algoritmes van zoekmachines steeds ingewikkelder en is het niet meer voldoende om linkjes te plaatsen van en naar verschillende websites. De precieze algoritmes worden niet bekend gemaakt, maar ervaring leert ons welke elementen helpen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

#3 Hoe vaak worden algoritmes van zoekmachines geüpdatet?

Algoritmes worden constant geüpdatet. Om deze vraag te beantwoorden nemen we Google als voorbeeld. Google update gemiddeld 500 tot 600 keer per jaar. De grootste updates staan bekend onder de volgende namen: ‘Panda’, ‘Pinguin’ en ‘Hummingbird’. Sinds 8 maart is ‘Fred’ aanwezig in het online landschap, de nieuwste grote update van het Google algoritme. Relevantie is hierbij het nieuwe keyword. Dit betekent dat de content op jouw website relevant en up-to-date moet zijn om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen.

#4 Kan ik links kopen?

Ja, maar dat raden we sterk af. Zoals hierboven omschreven staat gaat het tegenwoordig allemaal om relevantie. Als een website naar jouw website linkt, dan doet deze dat meestal omdat de link dan relevant is voor de websitegebruiker. Irrelevante links zijn niet bevorderend voor jouw positie in de zoekmachine en kunnen leiden tot een penalty.

#5 Wat is Black Hat SEO?

Al het onjuiste gebruik van SEO valt onder de noemer Black Hat SEO. Een aantal praktijken/elementen die hieronder vallen zijn:

 • Betaalde links (zie vraag 4)
 • Spam comments geplaatst door eigen websitebeheerder
 • Gedupliceerde content wat in feite dus plagiaat is
 • Het herschrijven van artikelen en deze nog een keer plaatsen
 • Doorzichtige inkt – dit betekent dat je bepaalde zoekwoorden wit maakt tegen een witte achtergrond
 • Te vaak bepaalde trefwoorden herhalen in een tekst

Het toch toepassen van bovenstaande SEO technieken kunnen leiden tot een zoekmachine penalty waardoor je website niet meer geplaatst wordt in de zoekmachine of veel lager uitvalt in de zoekresultaten. Een risico die je volgens ons niet wilt nemen.

#6 Wat is White Hat SEO?

Het tegenovergestelde van de Black Hat SEO is White Hat SEO. Deze technieken helpen je juist om de kansen om hoger in de resultaten te komen te verhogen. Het gaat hierbij om de volgende technieken:

 • Het plaatsen van relevante content
 • Geoptimaliseerde titels en metadata
 • Kwalitatieve backlinks om link juice te voorkomen
 • Kwalitatieve afbeeldingen met een ALT tekst
 • Standaard HTML
 • Effectieve trefwoorden
 • Mobielvriendelijke website
 • Lage laadtijd

#7 Wat is een backlink?

Een backlink is een interne link op jouw website. Door dit te integreren in de website voorkom je veel link juice en zorg je ervoor dat mensen langer op jouw website doorbrengen. Veel zoekmachines gebruiken backlinks om de kwaliteit van de website te beoordelen.

#8 Hoe bepaal ik de juiste trefwoorden?

Uiteindelijk gaat het erom dat je de juiste bezoeker trekt in plaats van massa’s aan bezoekers. Het gebruiken van relevante trefwoorden kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Er zijn veel hulpmiddelen om te bepalen welk trefwoord het best is voor jouw content. Zo heb je onder andere Google Keyword Planner, Keywordplanner.io en KWfinder.com.

#9 Wat kost SEO?

De kosten van SEO zijn geheel afhankelijk van de huidige situatie van jouw website. Laat daarom ook altijd eerst een SEO audit maken om de knelpunten van jouw website in kaart te brengen. Vervolgens kun je samen met jouw SEO specialist kijken naar welke knelpunten je op korte termijn wilt aanpakken. Sommige SEO technieken zijn snel en makkelijk toe te passen, terwijl andere technieken juist veel werkzaamheden vragen. Dit heeft uiteraard invloed op de kosten.

#10 Kan ik zelf SEO toepassen?

Zoals wij altijd zeggen; uiteindelijk kun je alles zelf doen, maar de vraag is wil je het zelf doen en gebeurt het dan ook goed? Zo zouden wij ook onze eigen auto kunnen repareren aan de hand van Youtube-filmpjes en instructies op Google. Toch geloven wij er niet in dat dit de beste oplossing is voor het probleem. De kans op pech langs de weg is groot en daarom besteden wij reparaties en onderhoud van onze auto uit.

Hetzelfde geldt voor online marketing. Je kunt zelf aan de slag, maar is het resultaat daarvan naar wens of sta je na een tijdje toch bij een consultant op de stoep?

Staat jouw vraag er niet tussen?

Dit was deel 2 van de 10 veelgestelde vragen over SEO aan CastaNovum. Het eerste deel lees je hier terug. Mocht je nou een dringende vraag hebben? Laat het ons weten in de comments onderaan of stuur een mail naar info@castanovum.com.

Deel deze post

Lees snel verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *