Blog ideeën voor bedrijven met fysieke producten

20 kwalitatieve blog ideeën voor ondernemers die producten verkopen

Vaak komen opdrachtgevers naar ons toe met de vraag waarom die nieuwspagina nou zo belangrijk is voor hun sales. Deze pagina kost toch alleen maar tijd en vaak is het laatste bericht van 5 jaar geleden. Een blog of nieuwspagina hebben, betekent niet dat je iedere dag of zoals CastaNovum iedere week een bericht hoeft te plaatsen. Je kunt ook kiezen voor een minder frequente, maar consistente plaatsing van blog posts. Om je alvast op weg te helpen, bedachten wij 20 kwalitatieve blog ideeën voor bedrijven die producten verkopen!

1. Succesverhalen van bestaande klanten

Het delen van succesverhalen verhogen het vertrouwen van potentiële klanten in jouw producten. Mensen die blij zijn met het product sturen vaak een mail of delen dit op hun social media kanaal. Gebruik deze positieve ervaringen om nog meer klanten te trekken!

2. Behind-the-scenes

Iedereen neemt graag een kijkje achter de schermen. Wat is er nou leuker dan binnen kijken bij een ander? Zo kun je het proces achter jouw productontwerp delen waardoor mensen meer te weten komen over het verhaal achter jouw product. Bij duurdere producten kan meer begrip van het ontwikkelproces leiden tot validatie van de prijs.

3. Behind-the-scenes serie

Of je kiest ervoor om een hele behind-the-scenes series te ontwikkelen; van ontwerp tot levering tot retourprocessen. Je kunt de berichten vervolgens koppelen aan een FAQ-pagina waardoor mensen met vragen een uitgebreid antwoord terugvinden.

4. Inspiratie voor en door gebruikers

Delen kopers graag foto’s van jouw product? Bedenk dan een leuke hashtag die ze kunnen gebruiken bij het delen. Verzamel vervolgens de leukste, origineelste en mooiste foto’s om te delen op de blogpagina.

5. Het start-up verhaal

Ieder bedrijf begint met een idee en een verhaal. Een verhaal die potentiële klanten en werknemers graag lezen om het bedrijf beter te leren kennen. Dit soort blog berichten verhogen de goodwill waardoor mensen graag in zee gaan met jou. En het mooie aan dit soort berichten is dat ze altijd uniek zijn!

6. Nieuw product? Deel het prototype of geef een sneak peek!

Maak mensen nieuwsgierig door alvast iets kleins te delen van het nieuwe product. Je kunt hierbij denken aan uitkomsten die je met het product behaald, een close-up van het product of een eerste blueprint. Dacht je echt dat Apple per ongeluk nieuwe features of release data van de nieuwste producten laat ‘uitlekken’? De echte fanaten willen de nieuwe producten al een jaar voordat ze überhaupt op de markt komen.

7. Beantwoorden van veelgestelde vragen

Krijg je vaak dezelfde vragen via de mail, telefoon of social media kanalen? Gebruik dit dan als input voor een nieuw blog bericht. Het geeft je de kans om diep in te gaan op vragen die leven onder jouw doelgroep. Daarnaast kan het de stap tot aankoop van jouw product aanzienlijk verkleinen doordat je eventuele barrières vroegtijdig weghaalt.

8. Gratis online freebie

Een online freebie is een veelgebruikte marketingtechniek om e-mailadressen te verzamelen, maar dit is niet de enige reden om dit in te zetten. Een freebie kan namelijk ook de gebruikerservaring van een product verhogen. Denk hierbij aan productgidsen, recepten met bepaalde producten et cetera.

9. Door de jaren heen

Als je eigen producten ontwerpt en ontwikkelt, dan is dit een top post om te plaatsen. Je bent ooit begonnen met product a, maar waarschijnlijk is de huidige uitstraling anders dan toen. Deze transformatie kan je met foto’s ondersteund door tekst tonen. Mensen vinden het leuk om te zien hoe het ‘vroeger’ was.

10. Vergelijking van het eigen product met concurrerende producten

Een product valt altijd onder een bepaalde categorie, maar kan ook anders zijn dan vergelijkbare producten. Laat zien wat het verschil is en waarom mensen jouw product moeten aanschaffen. Voor Sunshower ontwikkelden we een infographic die het verschil laat zien tussen een Sunshower en een zonnebank zoals de meesten die kennen.

Infographic Sunshower vs zonnebank

11. Ontmoet het team

Laat klanten kennismaken met het team achter jouw bedrijf. Wie hebben ze eigenlijk aan de lijn en wie zorgt voor de verzending van producten? Zo kun je ervoor kiezen om werknemersprofielen te ontwikkelen aan de hand van een vragenlijst met leuke feiten. Vergeet geen foto bij te voegen voor een betere beleving. Je kunt hiermee alle kanten op en het maakt jouw bedrijf ‘menselijker’ waardoor klanten weer liever bij jou kopen.

12. Producten die goed bij jouw product passen

Dit werkt enorm goed bij producten die je in het interieur plaatst. Soms komt een product op een foto in context meer tot leven en wordt het als het ware zelfs aantrekkelijker. Voor het benoemen van een ander merk met link naar hun website kun je originele afspraken maken. Zo kun je samen afspreken dat het andere merk ook een link naar de blog plaatst op hun social media kanalen. Op die manier zien (potentiële) kopers het product in context en verhoog je de bereikbaarheid door samen te werken met andere merken.

13. Business blunders en de oplossingen

Dit klinkt een beetje gek, want waarom zou je blunders delen? Het gaat toch allemaal om de successen!

Maar het zijn juist de verkeerde beslissingen en ongelukkige wendingen die kunnen leiden tot succes. Tegenwoordig worden er overal ter wereld FuckUp Nights (FUN) georganiseerd. Dit is niet zonder reden, want mislukkelingen en blunders leiden tot inspiratie en zijn leerzaam voor anderen. Daarnaast is het soms ook wel eens leuk om terug te kijken op iets wat toen een dramatische ramp leek, maar achteraf gezien allemaal wel meeviel en juist nu een leuk verhaal is om te delen. Het vormt jouw bedrijf namelijk tot wat het nu is.

14. ‘The best of’

Verkoop jij verschillende producten dan kun je een ‘best of’ lijstje maken. Je kunt hierbij een bepaald thema aan koppelen zoals bruiloft, baby’s of samenwonen. Je maakt vervolgens een lijst van 30 producten die je moet hebben als je voor het eerst gaat samenwonen. Bij alles wat mensen voor het eerst doen, zoeken ze inspiratie en ideeën om ze op weg te helpen. Dit is natuurlijk helemaal top als ze hiervoor jouw producten aanschaffen.

15. Gebruikershandleiding

Jij weet als geen ander hoe jouw producten werken, maar is dit wel zo duidelijk voor (potentiële) klanten? Via een blog of video kun je dit op een makkelijke en speelse wijze communiceren. Een andere wending is om beelden te delen van hoe mensen jouw product juist NIET moeten gebruiken.

16. Feiten over het product of bedrijf

Wat weten mensen nog niet over het product of bedrijf? Deel deze verrassende feiten in een blog post en je zult zien dat het aantal bezoekers omhoog schiet.

17. Ontkracht veelvoorkomende mythes over een product of industrie

Wellicht wordt er veel gezegd over het product of over de industrie die helemaal niet waar zijn. Een blog bericht is de uitgelezen kans om dit soort roddels te ontkrachten met feiten en data. Als je het goed doet, kun je negatieve gedachten bij de doelgroep weghalen en deze omzetten in een aankoopimpuls.

18. Meest gekozen producten door klanten

Welke producten worden het meest aangeschaft door klanten? Deel deze op het blog met een stukje tekst erbij. Vervolgens plaats je een link naar de productenpagina waar mensen het betreffende product kunnen aankopen.

19. Meest gekozen producten door werknemers

Idem dito als punt 18, maar dan met de keuzes van werknemers. Interieurwinkel Loods 5 laat in hun magazine zien wat hun designers kiezen als must have product en waarom. Dit inspireert klanten om hetzelfde product te kopen, want als de interieur designer het zegt dan moet het wel goed zijn.

20. Benoem goede doelen waarmee je samenwerkt of aan doneert

Veel bedrijven steunen een goed doel die dezelfde missie hebben of steunen een goed doel om iets terug te geven aan de maatschappij. Mensen hechten hier veel waarde aan en je kweekt als het ware good will bij mensen die dit belangrijk vinden. Laat het dus weten wanneer er sprake is van een goed doel, want dit mag iedereen weten!

Nog meer blog ideeën nodig?

Met deze 20 blog ideeën kun je een goede start maken met het begin van jouw blog carrière. We raden wel aan om eerst na te denken over een contentstrategie. Hierdoor kun je het effect van de blogs meten en kun je gerichter aan de slag met content ontwikkeling.

Deel deze post

Lees snel verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *