Het nut en de basis van een contentstrategie

Wat is een contentstrategie?

Het ontwikkelen van content stopt nooit. Je schrijft teksten voor de website, een blog, social media posts et cetera. Veel ondernemers ontwikkelen nog steeds content zonder strak plan en dit resulteert in minder resultaten. Met een doordachte contentstrategie voorkom je een content burn-out en verhoog je de waarde van jouw communicatie naar buiten toe. Dus staar jij wel eens naar een leeg scherm zonder te weten wat je dit keer op Facebook moet posten of weet je alweer geen onderwerp om over te schrijven? Lees dan snel verder!


Het nut van een contentstrategie

Het is enorm makkelijk om te beginnen met het ontwikkelen van content. Je koppelt een blogpagina aan de website en begint met schrijven van een paar artikelen. Het probleem zit hem vaak in het blijven ontwikkelen van content op regelmatige basis. Zonder plan ben je opeens een half jaar verder zonder enige vorm van content!

Voor alles geldt dat het werken volgens een strategie belangrijk is. Het helpt je om gefocust aan de slag te gaan, content ideeën te blijven bedenken en uiteindelijke resultaten te kunnen meten. Want nu ga je content ontwikkelen met een bepaald doel in plaats van content ontwikkelen wanneer je er maar zin in hebt.

Consistent plaatsen van content verhoogt het vertrouwen van potentiële klanten in jouw bedrijf. Daarnaast weten mensen ook wat ze van je kunnen verwachten.

“Contentmarketing is het maken, aanbieden en verspreiden van content die aansluit op een vooraf geïdentificeerde behoefte om zo nieuwe relaties aan te gaan en bestaande relaties te versterken”

Onderdelen van een contentstrategie

Stap 1. Bepaal je doelen en KPI’s

Voordat je begint met het ontwikkelen van content is het slim om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je content ontwikkelt. Wat wil je precies bereiken door jouw kennis te delen met potentiële klanten? Dit kan uiteenlopen van het bereiken van nieuwe klanten tot het uitwerken van bepaalde processen die jouw bestaande klanten kunnen helpen. Stel vast welk doel je wilt bereiken en welke KPI’s hierbij horen zodat je kunt meten of jouw contentstrategie succes heeft.

Stap 2. Omschrijf je doelgroep

Ha, daar is die eeuwige doelgroep weer. Nogmaals wijzen we je erop om een uitgewerkte buyer persona te maken voordat je begint met marketing. Bij CastaNovum is al onze content en advertenties gebaseerd op twee fictieve profielen. Bij alles wat we maken vragen we ons af of het interessant is voor onze doelgroep. Voor wie maak jij content? Spreekt de content hen aan? En welke problemen los je op door bepaalde informatie aan te bieden?

Stap 3. Globale onderwerpen

Waarom komen bezoekers naar jouw blog toe? Door relevante onderwerpen te gebruiken, komen bezoekers sneller terug. Bekijk dit ook vanuit het perspectief van de bezoeker!

Stap 4. Bedenken en maken van content

Je weet nu wat je wilt bereiken, welke lezers je wilt aanspreken en welke onderwerpen interessant zijn. Het is dus tijd om te beginnen met ontwikkelen van content! Er zijn veel verschillende soorten content waarmee je aan de slag kunt van blogposts tot video’s. Bekijk per onderwerp en kanaal welke het best past bij jouw doelen en bedrijfscultuur.

Stap 5. Het verspreiden van content

Alleen een blog publiceren is niet voldoende om veel verkeer naar je website te genereren. Het delen van content op social media kanalen volgens een publicatierooster is de laatste stap in het proces.

Dit is pas het begin..

Een contentstrategie ontwikkelen kost veel tijd, maar als je het eenmaal hebt staan dan ben je er enorm blij mee.

Hoe heb jij jouw contentstrategie opgezet? En heb je uberhaupt wel een contentstrategie of weet je niet waar je moet beginnen? Laat het achter in de reacties onder deze blog en laat ons weten of je nog vragen hebt en waarover je nog meer wilt weten!

Deel deze post

One Comment on “Het nut en de basis van een contentstrategie”

  1. Pingback: Blog ideeën voor bedrijven met fysieke producten | CastaNovum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *